Een knaller van een maidenspeech.. - Reisverslag uit Oss, Nederland van Ehssane Gounou - WaarBenJij.nu Een knaller van een maidenspeech.. - Reisverslag uit Oss, Nederland van Ehssane Gounou - WaarBenJij.nu

Een knaller van een maidenspeech..

Door: Ehssane

Blijf op de hoogte en volg Ehssane

06 Februari 2008 | Nederland, Oss

Bijdrage Statenvergadering 1 februari 2008: GGOV pilots

Voorzitter, eindelijk is het zo ver: mijn maidespeech, maar natuurlijk ook de besluitvorming over de pilots. Ik besefte vandaag dat het precies 1 jaar geleden is dat dit onderwerp middels een motie op de agenda is gezet. Toeval of niet, maar een jaar later staan we hier om definitief te besluiten. Het traject wat we doorlopen hebben, heeft ons in de commissie EMG trouwe fans opgeleverd en de publiciteit rondom het OV en voornamelijk de pilots heeft dit meerdere malen doen bevestigen. Zo zaten we eerst in de wat kleinere zalen op de begane grond, maar met dit onderwerp op de agenda leek het ‘huis’ te klein en troffen we elkaar op deze plaats om van gedachte te wisselen.

Aangezien dit onderwerp de PvdA aan het hart ligt, zoals dat ook bij velen van u het geval is, wilden we als Staten een grote betrokkenheid op dit dossier. En ik kan u zeggen dat GS ons die ruimte heeft gegeven en die hebben wij natuurlijk, zoals dat hoort, met beide handen aangegrepen. Het begon al bij het vaststellen van het toetsingskader. Hier kwam duidelijk naar voren dat het toekennen en slagen van de pilots op 4 pilaren leunde en die allemaal even belangrijk zijn, namelijk de doelen zoals in de motie beschreven. Ik noem ze hier nog even kort:

a. De toename van het OV-gebruik
o verplaatsingen
o bezettingsgraad

Ik vind het zelf nogal pijnlijk als ik in sommige gebieden die lege bussen
voorbij zie rijden..Zonde denk ik dan

b. Terugdringen van congestie

Ontzettend belangrijk, Brabant lijkt bijna aan een verkeersinfarct ten onder te gaan.

c. Verbetering luchtkwaliteit

U bent allen wel bekend met de fijnstof problematiek, waar wij ons als provincie o.a. voor inzetten.

d. Bevorderen maatschappelijke
participatie/leefbaarheid

Mensen met een laag budget en natuurlijk als het gaat om de leefbaarheid in het landelijk gebied.

Op al deze punten kan goedkoop of zelf gratis openbaarvervoer een positieve invloed hebben. En dat is nou precies de reden waarom we gaan experimenten.
De aanvragen die volgden hebben ons allen doen verassen. Geweldig, die actieve betrokkenheid van gemeentes! Maar tegelijkerijd realiseerden we ons dat er maar 3 pilots te vergeven waren en er dus heel wat gemeente en regios gedupeerd moesten worden. Dit werd bevestigd door alle brieven die we later als commissie kregen om ingediende voorstellen et heroverwegen.

Ik heb altijd al geroepen dat voor de PvdA de pilots een middel zijn en geen doel opzich. De discussie zou dan niet moeten gaan over wie de meeste punten scoort, maar meer over wat willen we met het OV, wat zijn onze ambities, maar beter gezegd wat willen de Brabanders. Dat is nou het moment geweest, waarin er serieus nagedacht begon te worden over een Brabant brede variant. Tegelijkertijd vergde het een dosis lef om af te stappen van het huidige traject en over te gaan op die Brabant Brede versie..De reacties uit de samenleving, samen met de moeilijkheid en onlogica om aan een persoon uit bijvoorbeeld een dorp als Woudrichem uit te moeten leggen, dat hij toevallig in het verkeerde gebied woont en daarom niet in aanmerking kan komen voor deze ambitieuze proef. Dit waren allemaal zaken die ons het laatste duwtje in de rug gaven en er daadwerkelijk lef is getoond. En vandaag beslissen we hierover en deze grote stappen hebben wij ten alle tijde ondersteund.

Hier kom je dan op een punt, waarin de PvdA eerlijk toegeeft dat wij zelfs bereid waren om nog een stapje verder te gaan, bereid om nog meer lef te tonen. Ja, u voelt hem al aankomen: PvdA is en blijft een absolute voorstander van gratis doelgroepenvervoer. Voorstander, omdat wij geloven dat dit een positieve bijdrage levert aan onze OV doelen. Proeven uit het SRE en Tilburg zijn hier geweldige voorbeelden van. We zouden dan graag willen zien dat de resultaten van deze steden uiteindelijk in de evaluatie worden meegenomen en naast onze eigen resultaten worden gelegd. Tegelijkertijd beseffen we dat we niet moeten vergeten dat Brabant met deze Brabant Brede proef, een voorloper in Nederland is. Nog nooit is er op zo’n grote schaal geexpirimenteerd met goedkoop OV, dus een flinke flinke winst en geloof me dat we realiseren we ons maar al te goed...

Nu de overstap naar het SRE; een apart concessiegebied, maar daar wonen wel diezelfde Brabanders. Aangezien de pilots uit de algemene middelen worden gefinancierd en de gemiddelde reiziger niet weet waar de concessiegrenzen lopen, willen we middels een amandement besluiten om het SRE gebied bij onze ambitie te betrekken en de daarvoor benodigde middelen beschikbaar te stellen.

Tevens, spreken wij onze steun uit voor de ingediende motie over Transferia. Een gedane haalbaarheidsstudie naar transferia in Brabant leverde destijds zeven kansrijke nieuwe locaties op. Deze locaties moeten naast Den Bosch alleen, ook benut worden. Transferia dragen o.a. bij aan de doelen zoals geformuleerde voor de pilots. Weer een kans die we nu gaan grijpen!

Voorzitter, om mijn verhaal af te ronden wil ik het nog kort hebben over de kwaliteitsslag binnen het OV, want met de pilots alleen zijn we er nog lang niet. Wel vind ik het ontzettend jammer dat er af en toe het beeld is gecreeerd dat met het uitvoeren van de pilots, de kwaliteit van het OV op springen zou staan. De kwaliteitsslag staat los van de financiering van de pilots. Zo kunnen we zeggen dat er in een korte tijd het al bereikt is dat er nieuwe bussen rijden die tevens aan de milieunorm voldoen. Dat we bezig zijn en ons druk maken over de sociale veiligheid van chauffeurs en reizigers en hiervoor camera’s instaleren. Dat we nog zoveel willen met reizigersinformatie..Maar gelooft u mij dat het een het ander niet uitsluit..Het versterkt elkaar en dit is nou flankerend beleid, wat niet alleen de kwaliteit naar een hoger niveau tilt, maar ook onze pilots.

Vandaag lijken we bij de laatste halte beland te zijn. Maar het is tevens het begin van een nieuwe reis, een reis waarin we ontzettend veel ervaringen gaan opdoen en de resultaten zullen uitwijzen wat de uiteindelijke eindbestemming zal zijn. Maar op dit moment kan ik u alweer met trots zeggen dat er 1 winnaar uit dit debat is gekomen, en dat is heel simpel gezegd de Brabantse Burger, die kan nu eindelijk van dit geweldig initiatief profiteren! Het was dus het wachten waard, zoals ook mijn maidenspeech...

• 06 Februari 2008 - 19:26

Ehssane:

Ik betreur de zure reacties n.a.v. mijn maidenspeech..Ik vind het ook echt heel jammer dat men voorbij gaat aan hetgeen wat de PvdA heeft bereikt en ik kan dat weten..

Ik kan het weten, omdat ik me ervoor heb ingezet....

Ik kan het weten, omdat ik weet dat het resultaat minder zou zijn geweest zonder de PvdA

Ik kan het weten, omdat ik bij de onderhandelingen betrokken ben geweest..

Samen met mijn collega Renze Bergsma (CDA) hebben wij het lef gehad om van 3 pilots naar heel Brabant te gaan...Bij deze wil ik zeggen dat het een hele fijne en geslaagde samenwerking was!

• 06 Februari 2008 - 19:29

Ehssane:

Bereikte zaken op een rij:

- Brabant breed experimenteren met goedkoop ov

- SRE (regio eindhoven) krijg kans en middelen om met de proef mee te doen

- Kansrijke locaties voor transferia worden in heel Brabant in kaart gebracht

Netjes toch...en Gratis OV voor doelgroepen is en blijft ons doel..Ondanks dat het nu een stapje te ver is, maar aan onze inzet heeft het niet gelegen!

• 06 Februari 2008 - 19:35

Els En Kevin:

Hoi Ehssane,
    Nog net even op de valreep voor ik heerlijk een paar dagen wegga een korte reactie.Ik baalde dat ik er niet "live" bij kon zijn.En och comentaar op een ander lijkt ook een beetje bij de PvdA te horen.Het kan altijd beter of anders maar ik zou zeggen neus omhoog,schouders naar achteren.Je kunt trots zijn op wat je binnen hebt gehaald.En wie weet is er over 1 jaar wel weer reden om op deze dag terug te kijken als het een groot succes is of nog beter er meer plekken waar gratis of voor doelgroepen goed gereist kan worden.

• 06 Februari 2008 - 23:14

Stijn:

Was echt een goede maidenspeech!

Ik kan het weten, ik was erbij ;)

• 11 Februari 2008 - 10:18

Gerard:

Hoi Ehssane,
    Jij kunt het weten, want je was er bij.
    Stijn kan het weten, die was er ook bij.
    Ik niet, dus ik kan de tekst alleen maar lezen.
    Volgens mij komt het maar zelden voor dat een maidenspeech zo compleet, zorgvuldig en inhoudelijk is.Petje af. Prima tekst. Uitstekend onderwerp.
    Vanaf nu ben je dus een ervaren statenlid, die van wanten weet,
    (en dat hoort er ook bij: die ook met kritiek kan omgaan)